Nisan, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaDiyetYazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın her dönemi dikkat edilmesi gereken bir husustur. Kaliteli bir yaşam tarzı için dengeli ve düzenli beslenmek şarttır. Fakat yaz aylarında beslenme alışkanlıklarına diğer zamanlardan daha fazla özen göstermek gerekmektedir. Çünkü yaz aylarında vücutta kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanır ve vücuda alınan besinler sıcak nedeni ile daha kolay yakılır. Dolayısı ile yazın yenilen ve içilen her şeye daha fazla özen göstermek gerekmektedir.

Yazın sıcaklarda yetersiz ve dengesiz beslenme nedeni ile kilo artışı, tansiyon, cilt sorunları gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Yazın beslenme konusunda bilinçli olunmalı ve sağlığı riske sokmadan yeterli ve dengeli bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

Yazın Nasıl Beslenilmeli Ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Sıcak havalarda öncelikli olarak ağır ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Ağır ve yağlı gıdalardan uzak durarak genel sağlık durumu az da olsa korunabilir. Yazın daha çok posa oranı yüksek gıdalar ile beslenilmelidir. Posa oranı yüksek gıdalar sindirim sistemi ve bağırsakların daha aktif çalışmasını ve kişinin açlık hissetmemesine yardımcı olur.
  • Yazın fazla beslenmekten kaçınılmalı ve asla öğün atlamamaya dikkat edilmelidir. Aşırı beslenme kilo alımına ve yorgunluk hissine neden olur. Öğün atlamak kan şekeri düzeyini bozar ve dolayısı ile bir dahaki öğünde daha fazla yemek yemeye neden olur.
  • Yazın hızlı yemek yeme alışkanlığı da bir kenara bırakılmalıdır. Çünkü yazın hızlı yemek sağlık için yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Yemekler yavaş yavaş yenmeli ve çok çiğnenmelidir. Bu sayede besinlerin sindirimi daha kolay olur.
  • Su tüketimi her zaman çok önemli olduğu gibi sıcak havalarda daha fazla önemli olmaktadır. Gün içinde en az 2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Su ihtiyacı doğal su ile karşılanmalıdır. Meyve suyu, çay, kahve gibi içecekler vücudun su ihtiyacını karşılamak için yeterli değildir. Soğuk havalarda vücutta su ihtiyacı pek fazla hissedilmemesine rağmen yazın su ihtiyacı oldukça fazla hissedilebilmektedir.
 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...