Mart, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana Sayfaşifalı bitkilerMelisa Çayı ve Faydaları

Melisa Çayı ve Faydaları

Makale Düzeyi:  1 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Melisa Çayı ve Melisa Çayının Faydaları

 

İsmi Yunanca “ arı “ kelimesinden gelmekte olan ve ilk olarak MS 23 yılında Roma’da Plinius tarafından bitkisel ilaç olarak kullanılmaya başlanan melisa bitkisi, Avrupa kıtasındaki esas popülerliğini ise Orta Çağ döneminde kazanmayı başarmış. Günümüzde de sağladığı faydalarla uzmanlar tarafından kullanımı tavsiye edilen Melisa, nane familyasındandır ve özellikle sağladığı sakinleştirici etki ile bilinmektedir. Stresi ve kaygıyı azaltmak, uyku düzenini sağlamak, iştah açmak gibi sebeplerle kullanılan Melisa bitkisi ilk olarak böcek ısırıklarını tedavi etmek için kullanılmış. Limon benzeri oldukça hafif bir kokuya sahip olan melisa, güney Avrupa ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yetişiyor. Oğulotu olarak da adlandırılmakta olan melisanın en çok bilinen kullanım yöntemi ise bitkinin yaprakları ile hazırlanan melisa çayı olmakla birlikte kapsül, krem ve yağ formlarında da kullanımı mümkündür.

Melisa Çayı
Kuru Melisa Çayı Yaprakları

Melisa çayı uyku sorunlarını azaltır, sinirleri yatıştırır, kaygı ve stres düzeyini azaltır, sindirim sorunlarını ve mide rahatsızlıklarını hafifletir, ateş düşürür ve ter atılmasını sağlar. Melisa çayı faydaları saymakla bitmez ancak bitkinin en çok bilinen faydaları arasında bu saydıklarımız bulunmaktadır. Günümüzde de özellikle aşırı bir stres ve baskı altında olan, kaygı düzeyi yüksek olan kişilere sakinleşmek ve gevşemek için bitkisel amaçlı olarak melisa çayı tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Mide problemleri için ise yemeklerden kısa bir sonra bir bardak melisa çayı tüketimi sindirimi kolaylaştıracaktır. Peki, melisa çayı nasıl hazırlanır?

Melisa çayını hazırlamak için öncelikle yarım litre kadar su kaynatılır ve kaynamış bu suyun içerisine 10 gram kurutulmuş melisa atılarak, 10 dakika demlenmesini beklemek gerekmektedir. Demlenme süresi tamamlandıktan sonra melisa çayı bir bardak olarak tüketilebilir, geriye kalan çay ise buzdolabında 2 gün boyunca saklanabilmektedir. Günlük olarak yaklaşık 1 – 3 çay kaşığı kadar melisa tüketimi ideal olarak tavsiye edilmektedir.

Stres ve kaygıyı giderici, uyku düzenini sağlayıcı etkisinin yanı sıra melisa çayı faydaları arasında aynı zamanda uçuk tedavi edici özelliği de yer almaktadır. İçeriğinde melisa bulunan cilt kremleri de uçuk tedavisi için kullanılabilir. Uçuk tedavisi ile birlikte bu cilt kremleri mantar ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisi için de tercih edilebilmektedir. Güçlü bir anti bakteriyel özelliği bulunan melisanın, oldukça az sayıda olsa da yapılan araştırmalarla Alzheimer hastalarında da bilişsel anlamda bir gelişme sağladığı da kanıtlanmıştır.

Tabii ki melisa çayı faydaları ile birlikte kimi zaman bazı bünyelerde yan etkilere de sebep olabilir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullanmakta olan ya da belirli bir rahatsızlığa sahip olan kişilerin mutlaka hekimlerine danışarak melisa çayını tüketmeleri tavsiye edilmekte ve günde 1 bardaktan fazla da çayın içilmemesi önerilmektedir. Özellikle antidepresan kullanan kişilerin melisa çayını içmemeleri doktorlar tarafından titizlikle belirtilmektedir.

 

Melisa çayı nasıl hazırlanmalıdır?

 

500 ml kaynamış suya kurutulmuş 10 gr kadar melisa çayını attıktan sonra 10-15 dk demlenmesini bekleyiniz. 500 ml olarak hazırladığınız melisa çayından içeceğiniz kadar ayırıp kalanını buz dolabında 2-3 gün kdr saklayabilirsiniz. Günlük 4 gramdan fazla tüketilemsi tavsiye edilmez.

 

Melisa çayı yan etkileri ve kullanılmaması gereken durumlar

 

Melisa çayının yukarıdaki anlatılanlar etkileri nedeniyle bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Uyku – Sedatif ilaçlar, tiroid ilaçları, anti-depresanlar, anksiyete ilaçları ile beraber kullanımı uygun değildir. Hamilelikte kullanımı ile ilgili yeterli veri ve çalışma olmadığından dolayı bu durumlarda kullanılmaması daha uygun olacaktır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...