Mart, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaKADINKadın HastalıklarıHamilelikte Tiroid Hormonu Bozuklukları

Hamilelikte Tiroid Hormonu Bozuklukları

Makale Düzeyi:  4 / 10
Düzey Filtrele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10?

Vücudumuzdaki en önemli organlardan biri olan tiroid bezi, bazı hormonal bozukluklara sebep olabilmekte ve bu durum özellikle kadınlarda sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Tiroid bezinin fazla çalışması sonucunda normalden fazla hormon üretilmesi durumu hipertiroidi, yavaş çalışması sonucunda normalden az hormon üretilmesi ise hipotiroidi oluşturmaktadır. Tiroid bezinin boyutlarının büyümesi ise guatr olarak isimlendirilmektedir. Tüm bu hastalıkların hamilelik üzerinde ve hamile kalma sürecinde farklı etkileri olmakta ve bu etkiler aşağıda şu şekilde sıralanmaktadır:

Hipotiroidin Hamilelik Üzerindeki Etkileri

Tiroid bezinde yeterli derecede hormon üretilmemesi hamileliğin oluşmasını zorlaştıran etkenler arasında yer almaktadır.  Aynı zamanda hipotiroide bağlı olarak ortaya çıkan bozukluklar, hamileliğin erken döneminde bebek üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabileceğinden dolayı, gebelik öncesinde mutlaka tiroid bezi kontrol edilmeli ve hormon seviyeleri takip edilmelidir. Tiroid hastalığı, anne olmak isteyen kadınlarda ve anne adaylarında büyük önem taşımaktadır.

Hamileliği Zorlaştıran Hormon Eksiklik ve Fazlalıkları

Hipotiroid hastalığının belirtilerinin bazıları hamilelik belirtileri ile karıştırılabilmektedir. Bu sebeple belirtilerden herhangi birine rastlandığında mutlaka doktora gidilmesi önerilmektedir.

İdeal olanı, gebelik esnasında değil öncesinde tiroid miktarına baktırılması ve gerekli tedaviler yapılarak hamile kalınmaya çalışılmasıdır. İlaç tedavisi olarak uygulanacak olan bu tedavi yöntemleri, belirli aralıklarla alınmalı ve doktor tavsiyesi dışına çıkılmamalıdır.

Hipertiroidin Hamilelik Üzerindeki Etkileri

Tiroid hormonunun eksikliği kadar fazla olması da hamilelik üzerinde olumsuz etki meydana getirmektedir. Hem anne adayı için hem de bebek için risk içeren hipertiroid, hipotiroid hastalığı gibi hamile kalınması üzerinde herhangi bir etki oluşturmaz. Ancak erken doğum riski ve düşük yapma riski, hipertiroid hastalarında yüksek oranlarda görülmektedir. Aynı zamanda hamilelik esnasında görülen hipertiroid, anne karnında bulunan bebekte gelişim geriliğine sebep olabilmekte, aynı zamanda anne adayı için de kalp yetmezliği oluşma riski meydana getirerek hayati tehlike içermektedir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında hamile kalmak isteyen anne adayları, mutlaka hamilelik öncesinde doktora başvurmalı ve tiroid miktarını kontrol ettirerek hipertiroid olup olmadığına baktırmalıdır.

Tiroid Nodüllerinin Hamilelik Üzerindeki Etkileri

Tiroid bezi üzerinde yer yer büyümelerin oluşmaları ile ortaya çıkan tiroid nodülleri, hormon düzeyleri üzerinde herhangi bir değişiklik oluşturmayabilir ancak ultrason incelenmesi ile ortaya çıkarılarak biyopsi yapılması gerekebilmektedir. Şüpheli alanlarda olması sonucunda yapılacak olan bu biyopsinin hamilelik üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Yapılan biyopsi sonucuna göre herhangi bir hücresel bozukluk saptanmaması durumunda nodüller alınmaz ve hamilelik süresince takip edilerek gözlemlenerek bu süreç takip edilir.

Tiroid Kanserinin Hamilelik Üzerindeki Etkileri

Yapılan tetkikler sonucunda hastada tiroid kanseri saptanmış ve kişi henüz gebe değil ise hemen ameliyat edilmesi önerilmektedir. Ancak hamilelik esnasında ortaya çıkan tiroid kanseri durumunda, ameliyat içim hamileliğin bitmesi beklenebilmektedir.

Tiroid kanserinin belirtileri arasında yer alan şiddetli bulantı ve kusma, aynı zamanda kanda hormonal değişiklikler de oluşturduğu için anne adayına ilaç verilmesini gerektiren durumlar ortaya çıkartabilmektedir. Hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde uygulanacak olan ilaç ile tedavi bir fayda sağlamaz ise anne adayı ikinci 3 aylık süreç içerisinde ameliyat edilebilir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...