Mart, 2024

Güvenilir medikal portalınız.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tanı...

Mantar Zehirlenmesi   Mantar Zehirlenmesi, mantar tüketimi sonrası meydana gelen, çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteren...

Dış Kulak İltihabı Yaz...

Yaz Aylarının Kabusu: Dış Kulak Yolu İltihabı Yaz ayların adım atmamızla birlikte tatil planlarımız...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin...

Yazın Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır? Beslenme yaz kış fark etmeksizin sağlık için yılın...

İdrar yolu enfeksiyonu ve...

İdrar yolu enfeksiyonu bulguları ve tedavisi Bu makalede gençlerde ve yetişkinlerde idrar yolları enfeksiyonu...
Ana SayfaDiyetBalık Yağı (Omega-3) faydaları ve bazı etkileri

Balık Yağı (Omega-3) faydaları ve bazı etkileri

OMEGA 3 NEDİR? FAYDALARI ve GEREKLİLİĞİ

 

Omega-3 Yağ Asitleri

 

Omega-3, diğer tabirle balık yağı, yağ asitleri normal gelişme ve büyüme için oldukça önemlidir. Omega-3 yağ asitlerinin eksikliği ve omega-6 yağ asitlerinin fazla tüketilmesi birçok hastalığa neden olabilmektedir. İnsan vücudu omega-3 asitlerini kendisi üretemediğinden bunları beslenme yoluyla almaktadır. Omega-3 takviyeleri dünya çapında en yaygın kullanılan takviyeler arasındadır. Bu takviyeler birçok ciddi hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir.

Balık Yağı / Omega-3 Yağ Asitleri Niçin Gereklidir?

 

Yapılan çalışmalar balıktan elde edilen omega-3 yağ asitlerinin tansiyonu ve trigliserid düzeyini düşürdüğünü göstermektedir. Ayrıca balık yağı yönünden zengin beslenmenin romatoid artiritin de iyileşmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca omega-3 yağ asitleri kalp krizi, felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.

Omega-3 (balık yağı) yağ asitlerinin diğer hastalıklarla da bağlantısı incelenmiştir. Astım, kanser, depresyon, sedef, iltihabi bağırsak hastalığı ve ülseratif kolit gibi hastalıklarla da omega-3 yağ asitlerinin olumlu etkisi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Omega-3 asitlerinin farklı türleri bulunmaktadır. Docosahexaenoic acid (DHA) ve eicosapentaenoic acid (EPA) içeren balık yağları bulunmaktadır. Ayrıca alpha-linolenic acid (ALA) içeren ve vücuda alındığında omega-3 asitine dönüşen bitkisel takviyeler de bulunmaktadır.

Araştırmalarda genellikle balık yağından elde edilen omega-3 asitleri kullanılmaktadır. ALA içeren bitkisel kaynaklar yararlı olsa da bunlarla ilgili yeterli kanıt bulunmamaktadır. Bu nedenle DHA ve EPA içeren balık yağları daha etkili takviyelerdir.

Genel olarak omega-3 balık yağının aşağıdaki hususlarda yardımcı olduğu bilinmektedir:

  • Tansiyonu düşürmesi,
  • Trigliseritleri azaltması,
  • Arterlerde plak gelişimini yavaşlatması,
  • Anormal kalp ritmi olasılığını düşürmesi,
  • Kalp krizi ve felç riskini azaltması,
  • Kalp hastalığı bulunan kişilerde ani kardiyak ölüm olasılığını düşürmesi

Alınması Gereken Balık Yağı / Omega-3 Yağ Asidi Miktarı Nedir?

 

Omega-3 yağ asitleri için standart bir doz bulunmamaktadır. Amerikan Sağlık Birliği kalp hastalığı olan kişilerin günde 1 gram EPA+DHA almasını önermektedir. 2-4 gram arası daha yüksek dozlar düşük trigliserid için kullanılmaktadır. Omega-3 yağ asiti takviyesi almanız gerekiyorsa kendiniz için uygun olan dozu doktorunuza sorunuz. Çocuklarda doktor önerisi olmadan omega-3 takviyesi kullanılmamalıdır.

Omega-3 Yağ Asitleri (Balık Yağı) Doğal Yollardan Alınabilir mi?

 

Omega-3 yönünden zengin besinler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Uskumru, orkinoz, somon ve sardunya gibi soğuk su balıkları,
  • Balık yağı
  • Keten ve kanola yağı,
  • Soya fasülyesi ve tofu
  • Ceviz

Amerikan Sağlık Birliği vücuda alınan omega-3 yağ asidi miktarını arttırmak için haftada en az iki kere balık tüketilmesini önermektedir.

Omega-6 yağ asitlerini içeren balıkların daha az tüketilmesi de kandaki omega-3 oranının yükselmesine yardımcı olur. Kandaki omega-3 / omega-6 oranın ideal olarak 3:1 veya 4:1 olmalıdır.

Omega-3 Yağ Asitleri Almanın Riskleri Nelerdir?

Yan etkiler: Omega-3 yağ asiti takviyeleri mide bozulması veya ishale neden olabilir. Bu yan etkiler genellikle yüksek dozlarda ortaya çıkar.

Etkileşimler: Kan inceltici, anti-trombosit ilaçlar veya anti-enflamatuvar ağrı kesiciler (Advil veya Motrin gibi) kullanıyorsanız Omega-3 yağ asidi takviyesi almadan önce doktorunuza danışınız. Bu kombinasyonlar kanama riskini arttırabilir. Aynı riskler gingko biloba takviyesi alan kişiler için de geçerlidir.

Riskler: Hamile kadınlar, diyabet hastaları, kanama riski bulunanlar (özellikle kan inceltici alanlar) veya LDL kolesterolü yüksek olanlar omega-3 yağ asidi kullanmadan önce doktora danışmalıdır. Yüksek dozlarda bunlar hemorajik felç riskini arttırabilir. Balık tüketmek genellikle omega-3 almanın en iyi yoludur. Ancak bazı balıklarda civa oranının yüksek olduğu unutulmamalıdır. Ancak balık yemenin yararları, risklerinden fazladır. Bununla birlikte civa oranı yüksek balıkların daha az tüketilmesi önerilir.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Ortodontist Nasıl Seçilir?

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalandığı ve uyumlu bir yapıya sahip olduğu bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine ortodontist denir....

Ayağa Çivi Batınca Ne Yapmalı?

Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan...

Akut Tonsillit Bulguları, Tanı ve Tedavisi

Akut Tonsillit     Tonsilit bademciklerde görülen enfeksiyon veya inflamasyondur. Bademcikler dilin üzerine ve arkasında, boğazın iki kenarındaki lenf dokularının bir öğesidir. Bunlar vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı...